• Organizácia vyučovania v čase mimoriadnej situácie

          • Pokyny pre základnú školu, materskú školu a školský klub detí

            DÔLEŽITÉ INFORMÁCIE A USMERNENIE OHĽADOM SPUSTENIA PREVÁDZKY ZÁKLADNEJ A MATERSKEJ ŠKOLY  OD 1.6.2020

             

                Mesto Čadca od 1.6.2020 otvára materské a základné školy, ktoré sú v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti za špecifických podmienok. Rodičia majú možnosť sa dobrovoľne rozhodnúť, či ich dieťa do školy nastúpi alebo nie.

             

            Toto usmernenie je záväzné.

             

                   Podmienky  prijatie žiaka do základnej a materskej školy od 1.6.2020:

             

            1. Podmienkou prijatia dieťaťa do školy a do ŠKD je čestné prehlásenie o zdravotnom stave dieťaťa, tzv.vyhlásenie o bezinfekčnosti prostredia, ktoré musí obsahovať informácie o tom, že dieťa neprejavuje príznaky akútneho prenosného ochorenia a v rodine nemá žiadny člen nariadenú karanténu. Formulár potrebný na vyplnenie nájdete pod textom. Je potrebné si ho stiahnuť a vyplniť, dieťa ho odovzdá v prvý deň nástupu do školy. Bez vyplneného formuláru nebude dieťa prijaté! V prípade, že dieťa z akýchkoľvek dôvodov preruší vyučovanie, bude potrebné formulár vyplniť opätovne.
            2. Do školy môže byť prijaté len zdravé dieťa.
            3. Dieťa vstupuje do školy len s prekrytými hornými dýchacími cestami (rúško, šál, šatka) a má pri sebe náhradnú ochranu horných dýchacích ciest.
            4. Dieťa, ktoré nebolo prihlásené do školy od 1.6.2020 nebude prijaté do konca školského roku 2019/2020.

             

            POKYNY PRE ZÁKLADNÚ ŠKOLU:

                  

                    Zabezpečenie školského vyučovania, príchod  do školy a odchod zo školy:

             

              1. Žiaci budú prichádzať do školy v čase od 7:30 hod. Žiadni žiaci nesmú vstupovať svojvoľne do školy, ale budú čakať pred školou a vstupovať podľa pokynov poverených pedagógov dvoma vchodmi.
              2. Pred vstupom do školy bude každému žiakovi zmeraná teplota bezkontaktným teplomerom, bude mať vydezinfikované ruky a v škole sa budú žiaci pohybovať v rúškach.
              3. V triedach bude maximálny počet žiakov 20. V triedach žiaci nemusia nosiť rúška, iba pri opustení triedy.
              4. V rámci dňa sa nebudú v triedach meniť pedagógovia.
              5. Počas dňa budú triedy a priestory školy pravidelne dezinfikované.
              6. Žiaci nesmú používať bavlnené uteráky, na utieranie rúk budú používať výlučne papierové utierky ( tie budú k dispozícii v škole).
              7. Školské stravovanie bude prebiehať v skupinách (každá trieda zvlášť) so sprievodom pedagóga, ktorý ich v daný deň vyučuje.

             

                    Organizácia vyučovania

                    Počas mimoriadnej situácie bude organizácia školy nasledovná:

                        

            1. Vyučovanie začne hneď po príchode žiakov po uskutočnení ranného zdravotného filtra. Žiaci budú prichádzať do školy medzi 7:30 hod.- do 8:30 hod. (minimalizovanie stretu väčšej skupiny žiakov)
              1. Rozvrh dňa:Vyučovanie bude prebiehať v blokoch, tzn. nie podľa predošlého rozvrhu.

            1.ročník – 3 vyučovacie hodiny – do 11:20 hod

            2.ročník – 3 vyučovacie hodiny- do 11:20 hod

            3.ročník -  4 vyučovacie hodiny - do 11:40 hod

            4.ročník -  4 vyučovacie hodiny - do 11:40 hod

            5.ročník – 4,5 vyuč. Hodiny - do 12:00 hod

             

            Presný rozpis blokov spolu s časovým rozvrhom jednotlivých vyučovacích hodín sa žiaci dozvedia v prvý deň nástupu do školy. V prvý deň si prinesú do školy písacie potreby a zošity.

            Po ukončení hodín pôjdu žiaci na obed a tí, ktorí sa nestravujú, domov. V prípade, že si pre žiaka príde rodič, čaká na svoje dieťa vonku, pred budovou školy. Je prísny zákaz vstupovať do školských priestorov.2. Nik nesmie vynášať obed zo školy!

              

             ŠKOLSKÝ KLUB DETÍ:

             

             Z dôvodu hygienických nariadení MŠVVaŠ  SR  pri opätovnom spustení prevádzky školy  a z personálnych dôvodov bude školský klub detí zabezpečený podľa počtu prihlásených len pre žiakov 1.-3.ročníka.  

            1. ŠKD bude v prevádzke od 12:00 hod.- 16:00 hod.
            2. Pre žiakov, ktorí budú navštevovať ŠKD si budú rodičia chodiť v čase od 15:00 hod. - do 16:00 hod. Rodičia nesmú vchádzať do priestorov školy, svoje dieťa si prevezmú pred budovou školy.         

                      

            POKYNY PRE MATERSKÚ ŠKOLU:

             

            PREVÁDZKA MATERSKEJ ŠKOLY BUDE OD 7:00 DO 16:00 HOD!!!!

             

                    Zabezpečenie vyučovania, príchod  do školy a odchod z materskej školy:

             

            • Deti budú prichádzať do školy v čase od 7:00 hod. Pred vstupom do budovy MŠ bude každému  dieťaťu zmeraná teplota bezkontaktným teplomerom, bude mať vydezinfikované ruky. Rodičia sprevádzajú svoje dieťa len do priestorov šatne, kde sa môžu zdržať maximálne 7 minút. Do šatne vstupujú podľa pokynov pedagóga, s prekrytím horných dýchacích ciest. Svojmu dieťaťu v šatni odložia rúško do skrinky aj spolu s náhradným rúškom, ktoré bude umiestnené vo vhodnom obale.
            • Pri prvom nástupe dieťaťa do materskej školy, alebo po každom prerušení dochádzky v trvaní viac ako tri dni predloží rodič písomné vyhlásenie o tom, že dieťa neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie (dokument je na stiahnutie pod textom)
            • Je zakázané nosenie hračiek a iného materiálu alebo pomôcok z domáceho prostredia do materskej školy ( fľaše na pitie, desiatové boxy, potraviny ...)
            • V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID_19, rodič bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy. 
            • Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa zo školy vylúčené. 
            • Zákonný zástupca pri odovzdaní dieťaťa do materskej školy podpisuje Prehlásenie zákonného zástupcu o zdravotnom stave dieťaťa (dokument je na stiahnutie pod textom)

             

               

            Organizácia a obsah predprimárneho vzdelávania:

             

            • V závislosti od poveternostných podmienok sa prevažná väčšina aktivít s deťmi a pre deti organizuje v exteriéri MŠ. 

            • Deti sa budú vzdelávať v 2 skupinách v súlade s rozhodnutím ministra.

            • Pri pobyte v interiéri a v exteriéri materskej školy deti nemusia nosiť rúška. 

            • Materská škola do konca školského roku neorganizuje žiadne spoločné akcie – rozlúčky s deťmi, besiedky, rozlúčky so školským rokom a iné hromadné podujatia, kde dochádza k združovaniu väčšieho množstva osôb.

            • Materská škola sa v rámci možností bude ďalej zameriavať na rozvíjanie a upevňovanie kľúčových kompetencií detí potrebných pre úspešné zvládnutie vzdelávania v základnej škole. 

            • Zvýšenú pozornosť sa bude venovať rozvíjaniu a upevňovanie hygienických návykov osobitne pred stravovaním a po príchode zvonku.

             

            Odpočinok detí 

            • Vzhľadom na sprísnené hygienické normy nariadené MŠVVaŠ SR bude obmedzený počet lôžok. Z toho dôvodu budú uprednostnení rodičia, ktorí sú zamestnaní. Podrobnejšie informácie budú poskytnuté rodičom v priebehu budúceho týždňa.

             

            PaedDr. Renáta Rišianová, riad.školy